Sposób przygotowania:
Polędwiczki duszone na warzywach
Polędwiczki pokroiłam na 1,5 centymetrowe kotleciki i obsypałam pieprzem z młynka. Cebule pokroiłam w pióra, a resztę warzyw starłam na tarce do warzyw. W szerokim rondlu rozgrzałam 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła, wrzuciłam cebulę, posoliłam, zeszkliłam, wyjęłam na pokrywkę od rondla i odstawiłam w ciepłe miejsce (czyli jak najbliżej kuchenki;). W następnej kolejności do rondla wpadły plastry mięsa, które obsmażyłam z obu stron i przełożyłam do oczekującej cebuli. Reszta oleju (1 łyżka) i masła (2 łyżki) znalazła swoje miejsce w rondlu, a zaraz potem znalazły się tam też starte warzywa korzenne oraz troszkę soli i pieprzu. Po 3 minutach mieszania i smażenia warzyw uznałam, że im wystarczy, rozłożyłam je równomiernie na dnie rondla po czym umieściłam na nich mięso, a na nim cebulę. Wlałam także „sos”, który zebrał się na pokrywce podczas leżakowania cebuli i mięsa. Całość podlałam wrzącą wodą (tak do 2-óch centymetrów wysokości gara), sypnęłam jeszcze szczyptą soli i pieprzu, przykryłam i dusiłam minut 10. Podałam z ziemniakami tłuczonymi i polanymi pysznym sosem warzywnym spod mięsa.