dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Polędwiczki duszone na warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo soczyste mięso na obiad, polecam

Polędwiczki duszone na warzywach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczki duszone na warzywach

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1 marchew
  • ¼ małego selera
  • ½ korzenia pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki duszone na warzywach
Polędwiczki pokroiłam na 1,5 centymetrowe kotleciki i obsypałam pieprzem z młynka. Cebule pokroiłam w pióra, a resztę warzyw starłam na tarce do warzyw. W szerokim rondlu rozgrzałam 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła, wrzuciłam cebulę, posoliłam, zeszkliłam, wyjęłam na pokrywkę od rondla i odstawiłam w ciepłe miejsce (czyli jak najbliżej kuchenki;). W następnej kolejności do rondla wpadły plastry mięsa, które obsmażyłam z obu stron i przełożyłam do oczekującej cebuli. Reszta oleju (1 łyżka) i masła (2 łyżki) znalazła swoje miejsce w rondlu, a zaraz potem znalazły się tam też starte warzywa korzenne oraz troszkę soli i pieprzu. Po 3 minutach mieszania i smażenia warzyw uznałam, że im wystarczy, rozłożyłam je równomiernie na dnie rondla po czym umieściłam na nich mięso, a na nim cebulę. Wlałam także „sos”, który zebrał się na pokrywce podczas leżakowania cebuli i mięsa. Całość podlałam wrzącą wodą (tak do 2-óch centymetrów wysokości gara), sypnęłam jeszcze szczyptą soli i pieprzu, przykryłam i dusiłam minut 10. Podałam z ziemniakami tłuczonymi i polanymi pysznym sosem warzywnym spod mięsa.
Polędwiczki duszone na warzywach
Cebulę i mięso podsmażam i odkładam na bok
Polędwiczki duszone na warzywach
następnie podsmażam starte na tarce warzywa korzeniowe
Polędwiczki duszone na warzywach
Na podsmażonych warzywach układam mięso
Polędwiczki duszone na warzywach
Na koniec na samym wierzchu układam cebulę, a całość podlewam wodą i duszę