Sposób przygotowania:
Polewka albo inaczej - zupa z maślanki
Zagotować szklankę wody z dodatkiem soli , w pozostałej wodzie rozmieszać mąkę . Połączyć i stale mieszając gotować przez chwilę tak, aby mąka straciła swoją surowość.Następnie wlewać maślankę nie zapominając o mieszaniu. Jak wszystko ładnie się połączy potrzymać jeszcze garnek na ogniu do momentu otrzymania pożądanej temperatury zupy ( pamiętamy o mieszaniu ponieważ zupa ma tendencję do przypalania się). Odstawić z ognia .
Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki , obrane ze skórki kroimy na talarki i smażymy na złoty kolor , solimy , posypujemy zieleniną.
Wlewamy zupę na talerze , do każdego wkładamy na środek po łyżeczce masła i łyżce gęstej śmietany .
Na deserowych talerzach podajemy smażone ziemniaki. Jemy zupę dobierając złote talarki. Smacznego!
Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki , obrane ze skórki kroimy na talarki i smażymy na złoty kolor , solimy , posypujemy zieleniną.
Wlewamy zupę na talerze , do każdego wkładamy na środek po łyżeczce masła i łyżce gęstej śmietany .
Na deserowych talerzach podajemy smażone ziemniaki. Jemy zupę dobierając złote talarki. Smacznego!