Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Połówki jabłek w syropie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Doskonałe jabłka do ciast i deserów

Połówki jabłek w syropie

Składniki:

Połówki jabłek w syropie

 

  • 5 kg jabłek
  • 1 cytryna
  • składniki na zalewę:
  • 3 litry wody gorącej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Połówki jabłek w syropie
Jabłka umyć i obrać(skórkę można wykorzystać do zrobienia octu jabłkowego).Każde jabłko przekroić na dwie połówki i małym nożykiem ostrożnie wykroić środek z nasionami. Wykrojone jabłka wkładać do miski z wodą z sokiem wyciśniętym z cytryny(aby nie ściemniały).Potem powkładać do słoików i zalać zalewą(gorącą wodę wymieszać z cukrem).Słoiki mocno zakręcić dekielkami i pasteryzować ok 10-15 minut.Wyjąć i odwrócić do góry dnem i tak zostawiamy do ostygnięcia.