wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Pomarańczowy dżemik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dżemy można chętnie podawać dzieciom na pierwsze śniadanie.

Pomarańczowy dżemik

Składniki:

Pomarańczowy dżemik

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy dżemik
Owoce cytrusowe dokładnie polać wrzątkiem. Następnie przekroić na pół i wycisnąć z każdego owocu sok. Z jednej połówki pomarańczy zdjąć skórkę i drobno pokroić. Pozostałe owoce zemleć w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodać pokrojoną skórkę i wyciśnięty sok, wsypać cukier i wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przełożyć do słoików. Polecam na zimowe wieczory.