WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 600]

Płatki na kleiku lnianym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Płatki kukurydziane na kleiku lnianym czyli mleku zagotowanym z mielonym złotym lnem. Idealna propozycja na zdrowe śniadanie czy kolację.

Płatki na kleiku lnianym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Płatki na kleiku lnianym

 

Sposób przygotowania:

Płatki na kleiku lnianym

ETAP 1:

Mleko odmierzyć i wlać do rondelka. Gdy się trochę zagrzeje wsypać ok. półtorej łyżeczki cukru waniliowego. Wymieszać i doprowadzić mleko do zagotowania. Gdy mleko się zagotuje zmniejszyć gaz na minimalny i wsypać ok. 2 płaskie łyżeczki mielonego złotego lnu. Dobrze wymieszać żeby nie powstały grudki i chwilę pogotować.

Wyłączyć gaz i pozostawić kleik na kilka minut żeby zrobił się trochę klejący. Do miseczki wrzucić garść płatków kukurydzianych i zalać kleikiem.

Chwilę poczekać aż płatki namiękną.

Płatki na kleiku lnianym
Płatki kukurydziane wrzucone do miseczki przed zalaniem kleikiem
Płatki na kleiku lnianym
len mielony w trakcie wsypywania do zagotowanego mleka
Płatki na kleiku lnianym
Cukier waniliowy w trakcie wsypywania do mleka
Płatki na kleiku lnianym
Mleko odmierzone i wlane do rondelka przed zagotowaniem