Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1369]

Bułki na mleku z mąką ryżową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne domowe bułki przygotowane na mleku z dodatkiem mąki ryżowej. Niezwykle delikatne w smaku. Idealne na śniadanie czy kolację.

Bułki na mleku z mąką ryżową

Składniki:

Bułki na mleku z mąką ryżową

Ciasto:

  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 małe płaskie łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bułki na mleku z mąką ryżową
1. Obie mąki wsypujemy do miski. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. W razie potrzeby gdy mąka słabo się połączyła dolewamy jeszcze ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.

2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i dokładnie zagniatamy. Zagniatamy tak kilka minut. Ponowie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny.

3. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na stolnicy na 8 części. Z każdej części formujemy najpierw okrągłą bułeczkę, a potem lekko ja spłaszczamy. Bułeczki układamy na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną.

4. Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 35-40 minut.

5. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 8 sporych bułek.