aqua65

aqua65

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 331]

Pomarańczowy torcik z polewą rumową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

mój ulubiony tort z polewą rumową

Pomarańczowy torcik z polewą rumową

Składniki:

Pomarańczowy torcik z polewą rumową

 

  • 25 dkg sparzonych zmielonych migdałów
  • 1 łyżka mąki
  • 25 dkg cukru
  • 10 żółtek
  • 5 białek
  • sok z 2 pomarańcz z odrobiną wody
  • skórki z 2 pomarańcz
  • składniki polewy: 15 dkg cukru
  • ćwierć szklanki wody
  • ćwierć cytryny
  • 1 olejek rumowy

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy torcik z polewą rumową
Ugotować gęsty syrop z cukru i soku z pomarańcz, wrzucić migdały, podsmażyć, przełożyć do donicy i ucierać tak długo aż nieco ostygnie. Dodawać po jednym żółtku i ucierać dalej, wmieszać skórkę pomarańczową cieniutko pokrojoną i posiekaną na masę a w końcu pianę z białek i mąkę. Piec ostrożnie w niezbyt gorącym piekarniku. Posmarować polewą rumową.