BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Zupa pomidorowa z makaronem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pomidorową bardzo lubimy. Najczęściej gotuje ją z ryżem, ale teraz postanowiłam ugotować z makaronem z dodatkiem śmietany.

Zupa pomidorowa z makaronem

Składniki:

Zupa pomidorowa z makaronem

 

  • woda zimna 2 litry,
  • pierś z kurczaka 1 szt,
  • sól do smaku Lubie,
  • marchewka 1 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • seler korzeniowy 1/4 szt,
  • przecier pomidorowy 250 ml,
  • śmietana 200 ml,
  • pieprz mielony czarny do smaku.
  • Kucharek - uniwersalna do smaku,
  • przyprawa do zup i potraw w płynie do smaku,
  • makaron 250 g,
  • majeranek Prymat 1/2 łyżeczki,
  • rostbef wołowy 200 g.

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z makaronem
Mięso umyć pod bieżącą wodą. Do większego garnka nalać zimnej wody ( około 1,5 - 2 litrów ) dodać mięso, posolić i zagotować na większym ogniu. Łyżką cedzakową zdjąć "szumowiny". Zmniejszyć ogień i gotuj jeszcze przez około 1/2 godziny.

Dodać obraną i opłukaną włoszczyznę, majeranek, przyprawę uniwersalną. Gotować przez następne 20 - 30 minut.

Wyjąć mięso z zupy, dodać przecier pomidorowy dokładnie wymieszać i zagotować. Ogień zmniejszyć i stopniowo dodawać śmietanę - aby uniknąć zważenia najlepiej wcześniej wymieszać śmietanę w oddzielnym naczyniu z gorącym wywarem. Całość delikatnie podgrzać.

Doprawić do smaku pieprzem i przyprawą w płynie.

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przepłucz zimną wodą. Podawaj na talerzu zalany pomidorówką. Można również ugotowany i przepłukany makaron włożyć do pomidorowej.