Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Tagliatelle z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczne i zdrowe danie- makaron tagliatelle z dodatkiem łososia, brokuła i szpinaku. Posmakuje nawet niejadkom.

Tagliatelle z łososiem

Składniki:

Tagliatelle z łososiem

 

  • 0,5 kg świeżego filetu z łososia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ugotowany brokuł podzielony na różyczki
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz biały do smaku
  • 1/4 szklanki zimnej wody.

 

  • 400 g ulubionego makaronu (u mnie tagliatelle z chilli)

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z łososiem
1. Rybę umyć, osuszyć, usunąć skórę. Pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, doprawić białym pieprzem i solą. Odstawić.

2. Szpinak oczyścić z żyłek, dokładnie umyć, wrzucić na rozgrzaną patelnię. Podlać wodą, dusić do momentu aż się rozpadnie (5-7 minut).

3. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i łososia, podgotować przez 3 minuty.

4. Wrzucić ugotowane wcześniej podzielone różyczki brokuła, dodać śmietankę. Dusić przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawić jeszcze według uznania białym pieprzem i solą, chwilkę poddusić, by smaki się połączyły. Podawać na ugotowanym makaronie tagliatelle.

Smacznego!