Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 813]

Pikantny chutney pomidorowy w stylu indyjskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny, pikantny chutney pomidorowy to pyszny dodatek do serów, dań z grilla czy wędlin z powodzeniem zastąpi ketchup na kanapkach. Polecam.

Pikantny chutney pomidorowy w stylu indyjskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantny chutney pomidorowy w stylu indyjskim

 

  • 1, 5 kg pomidorów
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 czerwona cebula
  • 1-2 papryczki chilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka garam masala
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ¼ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Pikantny chutney pomidorowy w stylu indyjskim
Pomidory sparzamy wrzątkiem obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość gruba kostkę – przekładamy do miseczki.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, chilli drobno siekamy.

Na patelnie wlewamy oliwę i wsypujemy przyprawy tj. garam masalę, kmin rzymski i kolendrę – przesmażamy 1 minutkę. Dodajemy cebulę, czosnek, imbir i chilli i przesmażamy kolejną minutę. Następnie dodajemy pomidory, ocet i wsypujemy cukier – mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pomidory około 1,5 godziny mieszają raz na jakiś czas. Chutney jest gotowy kiedy cała woda z pomidorów odparuje. Czas gotowania zależy od mocy kuchenki, u mnie wystarczyło to 1,5 godziny.

Chutney doprawiamy do smaku sokiem z limonki i szczyptą soli. Gorący chutney przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy na deskę do góry dnem i zostawiamy tak do całkowitego wystygnięcia.

Chutney to świetny dodatek do serów, mięs i wędlin z powodzeniem zastąpi ketchup na kanapkach.

Smacznego.
Pikantny chutney pomidorowy w stylu indyjskim
Pomidory sparzamy wrzątkiem obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość gruba kostkę – przekładamy do miseczki.
Pikantny chutney pomidorowy w stylu indyjskim
Na patelnie wlewamy oliwę i wsypujemy przyprawy tj. garam masalę, kmin rzymski i kolendrę – przesmażamy 1 minutkę. Dodajemy cebulę, czosnek, imbir i chilli i przesmażamy kolejną minutę.
Pikantny chutney pomidorowy w stylu indyjskim
Następnie dodajemy pomidory, ocet i wsypujemy cukier – mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pomidory około 1,5 godziny mieszają raz na jakiś czas. Chutney jest gotowy kiedy cała woda z pomidorów odparuje. Czas gotowania zależy od mocy kuchenki, u mnie wystarczyło to 1,5 godziny.
Pikantny chutney pomidorowy w stylu indyjskim
Chutney doprawiamy do smaku sokiem z limonki i szczyptą soli. Gorący chutney przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy na deskę do góry dnem i zostawiamy tak do całkowitego wystygnięcia.