Sposób przygotowania:
Pikantny chutney pomidorowy w stylu indyjskim
Pomidory sparzamy wrzątkiem obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość gruba kostkę – przekładamy do miseczki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, chilli drobno siekamy.
Na patelnie wlewamy oliwę i wsypujemy przyprawy tj. garam masalę, kmin rzymski i kolendrę – przesmażamy 1 minutkę. Dodajemy cebulę, czosnek, imbir i chilli i przesmażamy kolejną minutę. Następnie dodajemy pomidory, ocet i wsypujemy cukier – mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pomidory około 1,5 godziny mieszają raz na jakiś czas. Chutney jest gotowy kiedy cała woda z pomidorów odparuje. Czas gotowania zależy od mocy kuchenki, u mnie wystarczyło to 1,5 godziny.
Chutney doprawiamy do smaku sokiem z limonki i szczyptą soli. Gorący chutney przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy na deskę do góry dnem i zostawiamy tak do całkowitego wystygnięcia.
Chutney to świetny dodatek do serów, mięs i wędlin z powodzeniem zastąpi ketchup na kanapkach.
Smacznego.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, chilli drobno siekamy.
Na patelnie wlewamy oliwę i wsypujemy przyprawy tj. garam masalę, kmin rzymski i kolendrę – przesmażamy 1 minutkę. Dodajemy cebulę, czosnek, imbir i chilli i przesmażamy kolejną minutę. Następnie dodajemy pomidory, ocet i wsypujemy cukier – mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pomidory około 1,5 godziny mieszają raz na jakiś czas. Chutney jest gotowy kiedy cała woda z pomidorów odparuje. Czas gotowania zależy od mocy kuchenki, u mnie wystarczyło to 1,5 godziny.
Chutney doprawiamy do smaku sokiem z limonki i szczyptą soli. Gorący chutney przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy na deskę do góry dnem i zostawiamy tak do całkowitego wystygnięcia.
Chutney to świetny dodatek do serów, mięs i wędlin z powodzeniem zastąpi ketchup na kanapkach.
Smacznego.
Szeptucha
Szeptucha