Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Aromatyczny ketchup z soków warzywnych

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo prosty sos ketchupowy powstały z odparowania dobrego przecieru pomidorowego (nie koncentratu!), soku przecierowego wielowarzywnego i jabłek. Aromatyczne przyprawy nadają mu charakteru.

Aromatyczny ketchup z soków warzywnych

Składniki:

Aromatyczny ketchup z soków warzywnych

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczny ketchup z soków warzywnych
Do dużego szerokiego rondla z grubym dnem wlać przecier pomidorowy i przecierowy sok wielowarzywny. 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę - rozgotować w osobnym garnku, pod przykryciem, z dodatkiem kilku łyżek wody.

Jabłka zmiksować i dodać do przecieru warzywnego. Dołożyć ziele angielskie, liście laurowe i gotować 2-3 godziny, na małym ogniu, aż część płynu odparuje, a masa dość znacznie zgęstnieje. Sos przecedzić lub wybrać z garnka ziele angielskie i listki laurowe.

Do gęstego sosu dodać cukier, sól, pieprz, kmin rzymski, kurkumę, imbir, cebulę granulowaną, startą skórkę cytrynową (ilość do smaku) i sok ze wszystkich cytryn.

Gotować tak długo, aż sos zgęstnieje do oczekiwanej konsystencji - należy przy tym pamiętać, że po ostygnięciu będzie znacznie gęściejszy, niż na gorąco!



Sosem napełnić średnie słoiczki i zapasteryzować 20-30 minut.

Tagi:

ketchup sos