ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Pomidorowy sok na zimę z szybkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sok pomidorowy jest najlepszym przetworem zimowym, używam do zup, sosów, koktajli, do picia, bardzo łatwy do wykonania i dobrze się przechowuje po pasteryzacji w piekarniku.

Pomidorowy sok na zimę z szybkowara Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pomidorowy sok na zimę z szybkowara

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowy sok na zimę z szybkowara
Pomidory umyć, wyciąć tylko czarne gniazdka, ze skórką pokroić na ćwiartki do szybkowara.

Wlać wodę do pomidorów, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 20 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie.

Do pomidorów wlac olej, wsypać sól i pałką blendera dokładnie wszystko zmiksować.

Czyste słoiki, butelki napełniać sokiem, w piekarniku nagrzanym na 140 C, grzanie góra/dół, pasteryzować 45 minut, zostawić w piekarniku do wystygnięcia.

Szybkowar mam 9 litrowy, porcjami pomidory przygotowuję.
Pomidorowy sok na zimę z szybkowara.
Pasteryzacja w piekarniku doskonale zabezpiecza .
Pomidorowy sok na zimę z szybkowara.
Pomidory z szybkowara są szybko przygotowane.
Pomidorowy sok na zimę z szybkowara.
Pałką blendera najszybciej i najlepiej zmiksować.

Tagi:

przetwory