migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pomidory pod pierzynką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pomidory pod pierzynką są bardzo proste w przygotowaniu. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do grilla, kanapek czy obiadu. Można tez zjeść sobie same tak po prostu z bagietką. Sos najlepiej schłodzić wcześniej w lodówce.

Pomidory pod pierzynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidory pod pierzynką

 

  • 4-5 pomidorów
  • 7 kopiastych łyżek gęstej śmietany lub jogurtu
  • 3 kopiastych łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki drobno startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Pomidory pod pierzynką
Do miseczki przełożyć śmietanę i majonez. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz trochę soli i pieprzu do smaku. Całość wymieszać. Dodać 3 łyżki drobno startego sera i ponownie wymieszać.

Pomidory umyć, osuszyć, można obrać ze skórki jak ktoś nie przepada. Pokroić w plastry ułożyć na talerzu. Polać wcześniej przygotowanym sosem. Posypać resztą startego sera i posiekaną natką pietruszki.
Pomidory pod pierzynką
Do miseczki przełożyć śmietanę i majonez. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz trochę soli i pieprzu do smaku. Całość wymieszać.
Pomidory pod pierzynką
Dodać 3 łyżki drobno startego sera i ponownie wymieszać.
Pomidory pod pierzynką
Pomidory umyć, osuszyć, można obrać ze skórki jak ktoś nie przepada. Pokroić w plastry.
Pomidory pod pierzynką
Plastry ułożyć na talerzu. Polać wcześniej przygotowanym sosem. Posypać resztą startego sera i posiekaną natką pietruszki.