EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Jagodowy tunel

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 320
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekkie sezonowe ciasto na bazie biszkoptu, mocno jagodowego musu z delikatną serową nutą oraz bitej śmietany to ciekawa propozycja do letniej kawki w gronie najbliższych.

Jagodowy tunel

Składniki:

Jagodowy tunel

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jagodowy tunel

Biszkopt

Jagodowy tunel
biszkopt po upieczeniu zwinąć a następnie zrolować z masą

Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję cukier, dalej ubijam dodaję żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Całość dokładnie mieszam, wlewam do formy o wymiarach 30cm x 35cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15-20 minut.

Po tym czasie jeszcze ciepły biszkopt przekładam do formy z zaokrąglonym dnem w taki sposób żeby przykrył boki i spód, a jeden fragment wystawał ponad formę - będzie zamykał ciasto.

Mus jagodowy:

Jagodowy tunel
masę jagodową mieszam z pozostałą

Śmietanę ubijam na sztywno. W misce miksuję ser z cukrem pudrem, dodaję ubitą śmietanę, żelatynę rozrobioną w mleku (żelatynę zalewam trzema łyżkami mleka żeby napęczniała, a następnie rozpuszczam w trzech łyżkach podgrzanego mleka) i zmiksowane jagody.

Całość dokładnie mieszam i wylewam na biszkopt, dociskam wystający fragment biszkoptu. Wstawiam do lodówki na około 120 minut. Po tym czasie wykładam na tacę do góry dnem.

Bita śmietana:

Jagodowy tunel
jagodę miksuję blenderem na mus

Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem, dodaję żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości letniej wody. Całość delikatnie mieszam.

Bitą śmietaną smaruję wierzch ciasta i dekoruję owocami.


Tagi:

deser biszkopt