Sposób przygotowania:
Jagodowy tunelBiszkopt
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję cukier, dalej ubijam dodaję żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Całość dokładnie mieszam, wlewam do formy o wymiarach 30cm x 35cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15-20 minut.
Po tym czasie jeszcze ciepły biszkopt przekładam do formy z zaokrąglonym dnem w taki sposób żeby przykrył boki i spód, a jeden fragment wystawał ponad formę - będzie zamykał ciasto.
Mus jagodowy:
Śmietanę ubijam na sztywno. W misce miksuję ser z cukrem pudrem, dodaję ubitą śmietanę, żelatynę rozrobioną w mleku (żelatynę zalewam trzema łyżkami mleka żeby napęczniała, a następnie rozpuszczam w trzech łyżkach podgrzanego mleka) i zmiksowane jagody.
Całość dokładnie mieszam i wylewam na biszkopt, dociskam wystający fragment biszkoptu. Wstawiam do lodówki na około 120 minut. Po tym czasie wykładam na tacę do góry dnem.
Bita śmietana:
Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem, dodaję żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości letniej wody. Całość delikatnie mieszam.
Bitą śmietaną smaruję wierzch ciasta i dekoruję owocami.
SylaUla
cherry