Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Boterkoek, czyli ciasto maślane rodem z Holandii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 230
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Boterkoek wprost rozpływa się w ustach, jest kruche na zewnątrz i lekko miękkie w środku. Już podczas przygotowywania kusi swoim maślanym aromatem!

Boterkoek, czyli ciasto maślane rodem z Holandii

Składniki:

Boterkoek, czyli ciasto maślane rodem z Holandii

Forma o średnicy około 20 cm:

Ponadto:

  • 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu (opcjonalnie można dodać żółtko)
  • płatki migdałowe do posypania.

Sposób przygotowania:

Boterkoek, czyli ciasto maślane rodem z Holandii

Masa:

Boterkoek, czyli ciasto maślane rodem z Holandii
W cieście mogą pozostać niewielkie grudki.

Miękkie masło należy połączyć z cukrem, a następnie dokładnie wymieszać z mąką, jajkiem oraz szczyptą soli.

Przed pieczeniem:

Boterkoek, czyli ciasto maślane rodem z Holandii
Wzorek na cieście to jego charakterystyczny element.

Ciasto umieścić (delikatnie dociskając) w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posmarować mlekiem lub mlekiem połączonym z żółtkiem i za pomocą widelca zrobić kratkę.
Całość posypać niewielką ilością płatków migdałowych.

Pieczenie:

Boterkoek, czyli ciasto maślane rodem z Holandii
Ciasto powinno lekko podrosnąć i być odrobinę zarumienione.

Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Kroić dopiero po ostudzeniu.