2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1491]

Poncz truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Poncz truskawkowy z alkoholem na zimno będzie ozdobą każdego letniego przyjęcia....

Poncz truskawkowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Poncz truskawkowy

 

  • 750 g truskawek świeżych
  • 3,5 łyżki cukru
  • 100 ml rumu Bacardi
  • 1/4 litra półwytrawnego czerwonego wina
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 litra wody mineralnej nie gazowanej

Sposób przygotowania:

Poncz truskawkowy
Truskawki myjemy,obieramy z szypułek ,odkładamy połowę a resztę wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem.Odstawiamy na 1/2 godziny aby trochę pusciły sok,następnie zalewamy je jedną szklanką wody i gotować około 15 minut na wolnym ogniu.Przecedzamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Resztę odłozonych truskawek pokroić włożyć do szklanego duzego naczynia-wazy zalać gotowanym syropem ,dodać rum ,wlać wino i zalać woda mineralną ,doprawić do smaku sokiem z cytryny.Można wrzucić dowolną ilość kostek lodu.
Poncz truskawkowy
połowę truskawek zasypujemy cukrem odstawiamy na pół godziny
Poncz truskawkowy
nastepnie wlewamy wodę i gotujemy syrop który potem przecedzamy