Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Por duszony z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Doskonały dodatek do obiadu.

Por duszony z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Por duszony z marchewką

 

  • ok. 25 cm kawałek dużego pora
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Por duszony z marchewką
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Por (białą i jasnozieloną część) oczyścić i pokroić w półplasterki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por i marchewkę dodać do cebuli z czosnkiem. Wymieszać i smażyć razem 2-3 minuty, cały czas mieszając. Do warzyw dodać masło roślinne, cukier, trochę soli i pieprzu, wlać pół szklanki wody. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości, co chwilę mieszając. Jak prawie cały płyn odparuje, warzywa oprószyć mąką. Wymieszać i jeszcze chwilkę podsmażać. Podawać jako dodatek do obiadu.
Por duszony z marchewką
Pokrojona cebula i posiekany czosnek zeszklone na oleju.
Por duszony z marchewką
Pokrojony w półplasterki por i starta na tarce marchewka.
Por duszony z marchewką
Por i marchewka dodane do zeszklonej z czosnkiem cebuli.
Por duszony z marchewką
Masło roślinne i przyprawy dodane do podsmażonych warzyw.

Tagi:

marchewka