pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Pork chips

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

świetna przekąska do piwa i nie tylko

Pork chips Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pork chips

 

  • słonina 1 kg
  • sól do smaku
  • chili do smaku
  • cebula 1

Sposób przygotowania:

Pork chips
Ze słoniny odcinamy skórę. Skórę kroimy w paski. Na rozgrzaną patelnię kładziemy paski skóry. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem (skóra strasznie „strzela” także nakrywka jest niezbędna). W połowie smażenia wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę – nie jest to warunek konieczny, nadaje ona lekkiego aromatu skórkom. Usmażone skórki powinny być lekko skręcone, chropowate na powierzchni. Po usmażeniu ewentualnie solimy do smaku i posypujemy chili.
Pork chips
Ze sloniny wykrajamy skórę, możemy zostawić przy niej trochę słoniny
Pork chips
Samą skórę kroimy w paski szerokości około do 1 cm
Pork chips
Paski obficie posypujemy solą która nada smakowi podczas smażenia
Pork chips
w połowie smażenia opvjonalnie można również wrzucić cebule która równiez doda smaku