laura100

laura100

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 287]

Powidła śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Super powidła a sezon śliwkowy trwa

Powidła śliwkowe

Składniki:

Powidła śliwkowe

 

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 200g cukru
  • pół łyzeczki mielonych gożdzików
  • pół łyżeczki cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Powidła śliwkowe
Śliwki umyć,osączyć usunąć pestki. Przełożyc do pokrytego teflonem rondla i zagotować. Podgrzewać pod przykryciem tak długo aż owoce pokryją się sokiem. Naczynie z owocami odkryć
i dusić na małym ogniu przez dwie godziny cały czas mieszając.
15 minut przed końcem duszenia dodać cukier, gożdziki i cynamon. Powidła przełożyć do słoków i dobrze zakręcić.

Tagi:

śliwki