Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 400]

Powidła śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 50
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie którzy męczą się z robieniem powideł. Gotowanie w garnku, mieszanie, kuchnia zachlapana. Wystarczy powiedzieć koniec z tym i włożyć blaszkę do piekarnika.

Powidła śliwkowe

Składniki:

Powidła śliwkowe

 

  • 4 kg śliwek węgierek
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Powidła śliwkowe

I

Powidła śliwkowe
Przygotowanie śliwek, mycie, krojenie i obieranie z pestek. nastepnie układanie na blaszce.

1. Śliwki myję, kroję na pół i wyjmuję pestki.

2. Układam śliwki na blaszce.

3. Posypujemy cukrem.

II

Powidła śliwkowe
Pieczenie w piekarniku.

4. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180°C.

5. Co piętnaście minut uchylam drzwiczki od piekarnika na pięć minut, żeby odparowała woda oraz mieszam co trzydzieści minut i tak robię do chwili, kiedy śliwki zrobią się upieczone i bardzo gęste.

III

6. Gorące śliwki przekładam do słoików, szczelnie zakręcam i odwracam do góry dnem. Na drugi dzień jak wystygną przenoszę do spiżarki.

7. Powidła są zrobione w 3 godziny, a co najważniejsze czysty piekarnik.

8. Gotowe.

9. Smacznego.