Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 406]

Podgrzybki w marynacie na słodko-pikantnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon grzybowy w tym roku obfituje w podgrzybki. Te młodziutkie, twarde nadają się do marynowania. Polecam niecodzienną słodko-ostrą marynatę.

Podgrzybki w marynacie na słodko-pikantnie

Składniki:

Podgrzybki w marynacie na słodko-pikantnie

Marynata:

Grzyby:

Sposób przygotowania:

Podgrzybki w marynacie na słodko-pikantnie

Przygotowanie grzybów

Podgrzybki w marynacie na słodko-pikantnie
Malutkie podgrzybki w trakcie obgotowywania

Podgrzybki wrzucić do garnka, zalać wodą, zagotować i gotować 5 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i przełożyć do słoików do 3/4 ich objętości.

Przygotowanie marynaty

Podgrzybki w marynacie na słodko-pikantnie
Marynata paprykowa słodko-pikantna do podgrzybków

Składniki marynaty wrzucić do garnka, wymieszać i zagotować. Gotować 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Marynowanie:

Podgrzybki w marynacie na słodko-pikantnie
Podgrzybki w marynacie paprykowej w trakcie studzenia w słoikach

Gorącą marynatę przelać do słoików z podgrzybkami. Słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić tak, aż wystygną. Smacznego!