WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ananaski z cukinii

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolejne przetwory z cukinii, tym razem tak zwane ananaski z cukinii, czyli cukinia na słodko z goździkami.

Ananaski z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ananaski z cukinii

 

  • ok. 4,5 kg cukinii (waga przed obraniem)
  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 45 g cukru waniliowego
  • 1 kg cukru kryształu
  • 4 goździki
  • 1,5 l wody

Sposób przygotowania:

Ananaski z cukinii

ETAP 1:

Wodę z kwaskiem cytrynowym zagotować i wystudzić.

Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne a miąższ pokroić w kostkę. Przełożyć do dużej miski i zalać wystudzoną wodą z kwaskiem. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.

Po tym czasie odcedzić cukinię a pozostałą zalewę przelać do garnka i zagotować z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i goździkami.

Do gotującej się zalewy dodać cukinię i zagotować. Gotować razem do czasu aż cukinia będzie miękka. Nałożyć do słoików i zakręcić szczelnie.

Słoiki pasteryzować 15 minut.

Ananaski z cukinii
Sloiki z cukinią w trakcie pasteryzacji w garnku
Ananaski z cukinii
Cukinia ugotowana w wodzie z kwaskiem, cukrem i goździkami
Ananaski z cukinii
Woda z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i goździkami przed zagotowaniem
Ananaski z cukinii
Cukinia po obraniu pokrojona w drobną kostkę