gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1320]

Powidła śliwkowo - gruszkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tak przygotowane powidła śliwkowo - gruszkowe polecam do świeżego pieczywa na śniadanie - są pyszne.

Powidła śliwkowo - gruszkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Powidła śliwkowo - gruszkowe

 

  • 1 kg śliwek
  • 2 łyżki cukru
  • 700 gram gruszek

Sposób przygotowania:

Powidła śliwkowo - gruszkowe
Śliwki myjemy - płuczemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Przekładamy do garnka i wsypujemy cukier. Smażymy, co jakiś czas mieszając ok. 30 minut.

Gruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do śliwek. Smażymy razem mieszając, aż powidła będą zesmażone i zrobią się gęste.

Gotowe powidła przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 10 minut od momentu zagotowania się wody. 
Powidła śliwkowo - gruszkowe
Ze śliwek usuwamy pestki i przekłądamy je do garnka.
Powidła śliwkowo - gruszkowe
Do śliwek wsypujemy cukier i smażymy je.
Powidła śliwkowo - gruszkowe
Do śliwek dodajemy gruszki i razem zesmażamy.