Sposób przygotowania:
Owoce dzikiej róży w syropie
Dojrzałe owoce dzikiej róży opłukać i usunąć malutkie pestki ze środka.
Przygotować syrop. Zagotować wodę z cukrem, goździkami i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Gorącym syropem zalać przygotowane owoce róży. Przez około 15-20 minut podgrzewać bez dopuszczania do wrzenia, żeby zachować witaminę C, której w tych owocach jest dużo.
Gorące owoce wraz z syropem przełożyć do nagrzanych słoików. Położyć do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Przygotować syrop. Zagotować wodę z cukrem, goździkami i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Gorącym syropem zalać przygotowane owoce róży. Przez około 15-20 minut podgrzewać bez dopuszczania do wrzenia, żeby zachować witaminę C, której w tych owocach jest dużo.
Gorące owoce wraz z syropem przełożyć do nagrzanych słoików. Położyć do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.