Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Owoce dzikiej róży w syropie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Drylowanie owoców dzikiej róży nie jest przyjemne i zabiera dużo czasu, ale warto zrobić choć słoiczek, bo są obłędnie smaczne.

Owoce dzikiej róży w syropie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Owoce dzikiej róży w syropie

 

  • 3 szklanki wydrylowanych owoców dzikiej róży
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 6 goździków
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Owoce dzikiej róży w syropie
Dojrzałe owoce dzikiej róży opłukać i usunąć malutkie pestki ze środka.

Przygotować syrop. Zagotować wodę z cukrem, goździkami i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Gorącym syropem zalać przygotowane owoce róży. Przez około 15-20 minut podgrzewać bez dopuszczania do wrzenia, żeby zachować witaminę C, której w tych owocach jest dużo.

Gorące owoce wraz z syropem przełożyć do nagrzanych słoików. Położyć do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Owoce dzikiej róży w syropie
Drylowanie zajmuje dużo czasu ale warto.
Owoce dzikiej róży w syropie
Owoce dzikiej róży w syropie lepiej niedopuszczać do zagotowania