Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 406]

Kurki w marynacie miodowej z nutą curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Skarby lasu zamknięte w słoiku. Własnoręcznie zbierane kurki w marynacie na słodko smakują wspaniale!

Kurki w marynacie miodowej z nutą curry Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurki w marynacie miodowej z nutą curry

 

  • 1,5 kg obranych, obgotowanych kurek

 

  • Marynata:
  • 1,2 l wody
  • 1 szklanka octu
  • 6 liści laurowych
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duża, biała cebula

Sposób przygotowania:

Kurki w marynacie miodowej z nutą curry

Przygotowanie kurek

Kurki w marynacie miodowej z nutą curry
Kurki w słoiczkach przed zalaniem zalewą

Kurki włożyć do słoików, tak aby dosięgały do 3/4 ich objętości.

Przygotowanie zalewy

Kurki w marynacie miodowej z nutą curry
Zalewa octowo miodowa do przygotowania kurek

Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Do garnka wlać ocet, wodę i miód, wymieszać. Dodać pieprz, liście laurowe, sól, curry oraz cebulkę. Zagotować i gotować przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Marynowanie kurek

Kurki w marynacie miodowej z nutą curry
Słoiki z kurkami w zalewie miodowej odwrócone do góry dnem

Wrzącą zalewą zalać grzyby. Zakręcić słoiki, odwrócić do góry dnem i trzymać tak póki nie ostygną. Nie trzeba pasteryzować. Można jeść po trzech dniach. Smacznego!