p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Powidła śliwkowe mojego męża

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Niezastąpione powidła śliwkowe mojego męża

Powidła śliwkowe mojego męża Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Powidła śliwkowe mojego męża

 

  • 3 kg śliwek węgierek,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi

 

Sposób przygotowania:

Powidła śliwkowe mojego męża
Śliwki węgierki myjemy,przekrawamy na pół i usuwamy pestki, przekładamy je do dużego garnka, podlewamy szklanką wody, wsypujemy 2 szklanki cukru, dodajemy 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi i gotujemy do miękkości aż woda odparuje (pierwszego dnia ok. 2 godziny). Następnego dnia gotujemy dalej na małym ogniu przez kolejne 2 godziny aż powidła zgęstnieją, co jakiś czas mieszając (ja nastawiałam minutnik co 10 minut i wtedy mieszałam). Gorące powidła przekładamy do słoiczków z gumką. Odwracamy do góry dnem, tak trzymamy aż ostygną. Te powidła w naszym domu są niezastąpione do drożdżowych rogalików, naleśników i zwykłych bułek.
Powidła śliwkowe mojego męża
Śliwki węgierki myjemy,przekrawamy na pół i usuwamy pestki
Powidła śliwkowe mojego męża
podlewamy szklanką wody, wsypujemy 2 szklanki cukru,

Tagi:

śliwki