Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Powidła śliwkowe wg Danusi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Najlepsze powidła śliwkowe domowej roboty

Powidła śliwkowe wg Danusi

Składniki:

Powidła śliwkowe wg Danusi

 

  • śliwki bardzo dojrzałe -5 kg
  • cukier -1 kg

 

Sposób przygotowania:

Powidła śliwkowe wg Danusi
Śliwki umyć,osączyć,wypestkować. Przełożyć śliwki do większego garnka i prażyć na wolnym ogniu przez ok.1,5 godz.bez przykrycia,często mieszając. Prażę tak śliwki przez 4 dni. Następnego piątego dnia,dodać cukier,doprowadzić do zagotowania na bardzo słabym ogniu. Gorące powidła nakładam do wyparzonych słoików,zakręcam i odstawiam do góry dnem.

Tagi:

śliwki