Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

SUPERPRZEPIS

Powidła śliwkowe z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To są najsmaczniejsze słodkie przetwory jakie kiedykolwiek zrobiłam :)

Powidła śliwkowe z czekoladą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Powidła śliwkowe z czekoladą

 

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 200g cukru
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 100g czekolady deserowej
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Powidła śliwkowe z czekoladą
Śliwki dokładnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Wrzucamy do garnka z grubym dnem i zaczynamy smażyć na malutkim ogniu, mieszając od czasu do czasu i uważając, żeby się nie przypaliły. Po 2 godzinach smażenia zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na parę godzin. Potem znowu podsmażamy przez ok. 2 godziny mieszając od czasu do czasu. Powidła powinny być już dość gęste.



Do garnka dosypujemy cukier i dorzucamy czekolady połamane na kawałki, i mieszamy aż czekolada całkowicie się rozpuści, smażymy jeszcze przez pół godziny mieszając od czasu do czasu. Możemy spróbować i ewentualnie jeszcze troszkę dosłodzić powidła. Na samym końcu dolewamy ekstrakt waniliowy, mieszamy i gorącymi powidłami wypełniamy wyparzone słoiczki. Dokładnie zakręcamy odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Powidła śliwkowe z czekoladą
Zaczynamy od pozbawienia śliwek pestek
Powidła śliwkowe z czekoladą
Dosypujemy cukier i dorzucamy czekoladę
Powidła śliwkowe z czekoladą
Słoiczki studzimy odwrócone do góry dnem