Sposób przygotowania:
Powidła śliwkowe z czekoladą i karobem
Śliwki dokłanie myjemy, usuwamy pestki, wrzucamy na garnka z grubym dnem. Podgrzewamy śliwki na dużym ogniu pod przykryciem do chwili aż zaczną się gotować. Dokładnie mieszamy i zmniejszamy ogień. Smażymy przez 60 minut, często w tym czasie mieszając. Po tym czasie wyłączamy ogień i odstawiamy śliwki na całą noc do wystudzenia. Następnego dnia śliwki ponownie smażymy około 30 minut, coraz częściej mieszając (czym zostaje mniej soku, tym częściej śliwki trzeba mieszać). Wyłączamy gaz i ponownie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śliwki kolejny raz podgrzewamy, dodajemy połamaną na małe kawałki czekoladę oraz karob. Dokładnie mieszamy do chwili całkowitego połączenia się składników.Owoce smażymy do chwili aż powidła osiągną odpowiednią konsystencję. W razie potrzeby słodzimy do smaku. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręcamy, odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.Jeśli przed włożeniem do słoiczków powidła są gorące, ich pasteryzowanie nie jest potrzebne.