paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Powidła śliwkowe z kakao i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, niezbyt słodkie powidła śliwkowe z nutką kakao i czekolady

Powidła śliwkowe z kakao i czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Powidła śliwkowe z kakao i czekoladą

 

  • śliwek (u mnie 1,5 kg węgierek i po 0,5 kg renklody (odmiana Althana
  • 200 g cukru
  • 5 kopiastych łyżek ciemnego kakao
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • ew. 1 łyżka żelfixu

Sposób przygotowania:

Powidła śliwkowe z kakao i czekoladą
Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i usuwamy pestki. W rondlu zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 godziny aby puściły troszkę soku. Na wolnym ogniu podgrzewamy śliwki co jakiś czas mieszając. Po godzinie duszenia, gdy śliwki puszczą sporo soku i zmiękną miksujemy je blenderem na gładką masę. Dalej podgrzewając dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i nadal podgrzewamy co jakiś czas mieszając. Jeśli uznamy że powidła są mało słodkie to możemy dodać cukru. Dla nas jednak taka ilość cukru jest wystarczająca. Jeśli śliwki były bardzo soczyste i powidła nie wyszły bardzo gęste możemy dodać odrobinę żelfixu. Dodajemy go gdy powidła są już gotowe. Wtedy wsypujemy go do rondla, dokładnie mieszamy z powidłami i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy chwilę. W piekarniku wyparzamy słoiki (ja wstawiam odkręcone na ok 15 min na 100 st C.) Do gorących słoików nakładamy gorące powidła, od razu zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Tak odwrócone wstawiamy na 10 min do nagrzanego na 100 st C piekarnika i pasteryzujemy na sucho. Wyjmujemy i gdy ostygną odwracamy. Smacznego :)
Powidła śliwkowe z kakao i czekoladą
Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i zasypujemy cukrem
Powidła śliwkowe z kakao i czekoladą
Na wolnym ogniu dusimy śliwki aby puściły sok i zmiękły
Powidła śliwkowe z kakao i czekoladą
Sliwki miksujemy blenderem i dodajemy kakao
Powidła śliwkowe z kakao i czekoladą
Dokładnie mieszamy i dodajemy mleczną czekoladę