Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Książka Kucharska: Przetwory na koniec lata

Powidła ze śliwek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Domowe powidła mojej teściowej od kilku lat goszczą w naszej spiżarni

Powidła ze śliwek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Powidła ze śliwek

 

  • 3 kg Śliwek
  • 65 dag cukru białego
  • 2 łyżeczki octu

Sposób przygotowania:

Powidła ze śliwek
Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Następnie zasypujemy śliwki cukrem i dodajemy ocet. Mieszamy i odstawiamy na około 12 godzin. Następnie gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez około 2 godzin do uzyskania pożądanej konsystencji musu który musi odparować. Gotowe powidła przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez około 10 minut.
Powidła ze śliwek
Śliwki nalezy umyć i osuszyć np na durszlaku
Powidła ze śliwek
nastepnie ze śliwek usuwamy pestki, zasypujemy cukremi octem
Powidła ze śliwek
następnie śliwki nalezy gotować na wolnym ogniu

Tagi:

śliwki