Sposób przygotowania:
prawdziwe tureckie TZATZYKI
Cukinie myjemy, pozbywamy sie nasion i obieramy naprzemian(pasek ze skórką,pasek obrany itd.w zdłóż). Kroimy w ok.2cm. kawałki.W ok.4 L zimnej wody rozpuszczamy 4-5 łyżek soli i wkładamy cukine na 4 godż.,następnie dobrze odsączamy i smażymy partiami we frytkownicy 150-170 C na złotobrązowy kolor, w trakcie przewracając.Dobrze studimy. 2 ząbki czosnku kroimy na desce w małą kosteczkę,posypujemy szczypta soli i płaską stroną noża rozcieramy na pastę. Jogurt łączymy z czosnkiem i zimną cukinią,mieszmy i chłodzimy. podajemy do grilla i do wszystkich mięs.przepis mam od bratowej ktura pochodzi z Niemiec,robiła to jej sąsiadka-Turczynka.Smacznego