OlaManola

OlaManola

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Prezydencka wieprzowina z małżami po portugalsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Typowo portugalskie połączenie wieprzowiny z małżami. Danie na pierwszy rzut oka wykwintne, ale jednocześnie bardzo proste w wykonaniu.

Prezydencka wieprzowina z małżami po portugalsku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Prezydencka wieprzowina z małżami po portugalsku

 

  • Zupa prezydencka Hortex
  • 750 g polędwicy wieprzowej
  • 0,5 kg muli (mogą być również mrożone)
  • 5 ząbków czosnku
  • 150 ml białego wina półwytrawnego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 10-15 czarnych oliwek
  • papryczka chilli
  • pieprz, sól
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Prezydencka wieprzowina z małżami po portugalsku
Mule dokładnie myjemy. Pozbywamy się tych, które są już otwarte. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry, każdy rozgniatamy delikatnie dłonią. Doprawiamy pieprzem i solą z każdej strony. Czosnek obieramy, kroimy na pół i wrzucamy razem z oliwą na patelnię. Po 2 minutach wrzucamy mięso. Smażymy po 3 minuty z każdej strony. Następnie zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Na patelnię wrzucamy zupę prezydencką i smażymy 5-10 minut. Papryczkę chilli kroimy w plasterki i dodajemy do warzyw. Zalewamy całość winem. Dodajemy natkę pietruszki, kolendrę i mule. Przykrywamy garnek i dusimy ok. 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę. Małże, które się nie otworzyły wyrzucamy. Dodajemy polędwiczki wieprzowe, oliwki czarne. Doprawiamy solą, pieprzem.
Prezydencka wieprzowina z małżami po portugalsku