kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Prościutka sałatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis na tą sałatę mama w swoich zborach od lat. Chętnie przygotowuję ta sałatkę na wszelkie przyjęcia bo cieszy się dużym powodzeniem i jest prościutka w przygotowaniu :)

Prościutka sałatka

Składniki:

Prościutka sałatka

podstawowe

  • 150 g brązowego ryżu (opcjonalnie białego)
  • 500 ml bulionu (opcjonalnie)
  • 250 g mrożonego groszku
  • puszka kukurydzy
  • 2 kwaśne jabłka
  • 3-4 kiszone ogórki
  • 3-4 jajka
  • duża cebula (najlepiej czerwona lub dwie szalotki)
  • majonez sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Prościutka sałatka
Ryż gotujemy w wodzie lub bulionie warzywnym/drobiowym zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Powinien być delikatnie twardawy. Rozgotowany nie będzie wyglądał estetycznie w sałatce. Odsączam i studzimy.

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.

Groszek gotujemy 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Przelewamy lodowata wodą aby zachować kolor warzywa.

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę razem z ogórkami i cebulą. Pokrojone jabłka, jajka, ogórek i cebulę łączymy z przestudzonym ryżem i groszkiem oraz odsączoną kukurydzą.

Całość mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.