cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Letnia sałatka z ryżu w dwóch wariantach

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moja/i nie tylko moja /ulubiona letnia sałatka z ryżem i warzywami tym razem w dwóch wariantach smakowych.

Letnia sałatka z ryżu w dwóch wariantach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Letnia sałatka z ryżu w dwóch wariantach

 

  • 2 szklanki ryżu basmati
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 papryka czerwona konserwowa
  • 1 papryka żółta konserwowa
  • garść czarnych oliwek b/pestek
  • 2 świeże pomidory/lub kilka koktajlowych/
  • ½ szklanki zielonego,świeżego groszku/lub mrożony/
  • ½ szklanki kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 młode marchewki
  • 1 młoda cukinia
  • zielona pietruszka lub szczypiorek
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku
  • oraz
  • 150 g tuńczyka
  • kilka cienkich parówek

Sposób przygotowania:

Letnia sałatka z ryżu w dwóch wariantach
-Ryż namoczyć w zimnej wodzie. -Po upływie ok.30 minut przecedzić przepłukać, pozostawić na chwile na sitku po czym przełożyć do rondelka i zalać wodą/ok.3,5 szklanki / i zagotować. -Gotować/ bez przykrycia/na małym ogniu ok.15 minut. -Ryżu nie należy mieszać, wystarczy od czasu do czasu poruszać rondelkiem. -Kiedy ryż jest wystarczająco miękki /al dente/ zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut. -Przemieszać delikatnie widelcem i przesypać do zimnej miski. - Dodać 2 łyżki oliwy i wymieszać. -Ryż można również ugotować w dużej ilości osolonej wody potem tylko przecedzić i przelać zimną wodą. Niestety traci on trochę swoich cennych właściwości, które wylewa się z wodą. -Marchewkę pokrojoną w kostkę lub w krążki /jeśli jest cienka/ i groszek ugotować. - Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę cukinię i gotować razem. -Ugotowane warzywa powinny zachować jędrność. -Paprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę. -Kukurydzę odsączyć z zalewy, oliwki pokroić w plasterki. Pomidory spażyć,obrać i pokroić. -Do miski z ryżem dodać wszystkie przygotowane warzywa, dodać drobno pokrojoną pietruszkę lub szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem. -Pozostałą oliwę połączyć z octem, energicznie wymieszać i powstały sos dodać do sałatki. -Wymieszać. Właściwie sałatka jest już gotowa i po schłodzeniu można ją podawać , ale można ją również dodatkowo wzbogacić i w tym celu należypodzielić na dwie części i..............otrzymamy dwie sałatki: -do jednej części dodać parówki pokrojone w cienkie plasterki -do drugiej części dodać odsączonego z zalewy tuńczyka. -Sałatki przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
Letnia sałatka z ryżu w dwóch wariantach
Ryż ugotować i umieścić w misce a warzywa pokroić w kosteczkę.
Letnia sałatka z ryżu w dwóch wariantach
Wymieszać ryż z warzywami doprawić do smaku i dodać sos z oliwy i octu.
Letnia sałatka z ryżu w dwóch wariantach
Sałatkę podzielić na dwie części i do jednej dodać tuńczyka .