Sposób przygotowania:
Letnia sałatka z ryżu w dwóch wariantach
-Ryż namoczyć w zimnej wodzie. -Po upływie ok.30 minut przecedzić przepłukać, pozostawić na chwile na sitku po czym przełożyć do rondelka i zalać wodą/ok.3,5 szklanki / i zagotować. -Gotować/ bez przykrycia/na małym ogniu ok.15 minut. -Ryżu nie należy mieszać, wystarczy od czasu do czasu poruszać rondelkiem. -Kiedy ryż jest wystarczająco miękki /al dente/ zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut. -Przemieszać delikatnie widelcem i przesypać do zimnej miski. - Dodać 2 łyżki oliwy i wymieszać. -Ryż można również ugotować w dużej ilości osolonej wody potem tylko przecedzić i przelać zimną wodą. Niestety traci on trochę swoich cennych właściwości, które wylewa się z wodą. -Marchewkę pokrojoną w kostkę lub w krążki /jeśli jest cienka/ i groszek ugotować. - Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę cukinię i gotować razem. -Ugotowane warzywa powinny zachować jędrność. -Paprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę. -Kukurydzę odsączyć z zalewy, oliwki pokroić w plasterki. Pomidory spażyć,obrać i pokroić. -Do miski z ryżem dodać wszystkie przygotowane warzywa, dodać drobno pokrojoną pietruszkę lub szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem. -Pozostałą oliwę połączyć z octem, energicznie wymieszać i powstały sos dodać do sałatki. -Wymieszać. Właściwie sałatka jest już gotowa i po schłodzeniu można ją podawać , ale można ją również dodatkowo wzbogacić i w tym celu należypodzielić na dwie części i..............otrzymamy dwie sałatki: -do jednej części dodać parówki pokrojone w cienkie plasterki -do drugiej części dodać odsączonego z zalewy tuńczyka. -Sałatki przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
Netka
cris
Ja również,bo parówek prawie nie jadam/ ale niektórzy bardziej wolą parówki niż tuńczyka/.
Cukiereczek13