Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Prosiaczki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 24

słodkie, okrąglutkie i przy smażeniu same taplają się w tłuszczu :-)))

Prosiaczki

Składniki:

Prosiaczki

 

  • Ciastka smażone:
  • 2 serki homogenizowane waniliowe 200g
  • 3 jajka
  • ok. 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem budyniowy z kokosem:
  • w/g przepisu https://gotujmy.pl/krem-smietankowy-z-kokosem-i-rumem,przepisy,54057.html
  • Lukier malinowy:
  • w/g przepisu https://gotujmy.pl/lukier-malinowy-,przepisy,54059.html

Sposób przygotowania:

Prosiaczki
Do miski wbić jajka, dodać serki homogenizowane, przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Zmiksować tylko tyle aby składniki połączyły się w gładką masę. W rondlu rozgrzać smalec (ew. olej). Łyżką zamoczoną w gorącym tłuszczu nabierać porcje ciasta (nie za duże - łyżka z niedużym czubkiem) i kłaść na tłuszcz. Nie powinny opadać na dno tylko od razu pływać a tłuszcz powinien skwierczeć dookoła. Smażyć aż porządnie się zrumienią. Wkładać po kilka na raz, muszą mieć luźno żeby mogły się swobodnie obracać - robią to same w miarę usmażenia z każdej strony! Jeśli nie chcą to możemy im pomóc łyżeczką. Tłuszcz nie może być zbyt gorący bo "pączuszki" spalą się z wierzchu a w środku zostaną surowe. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Odstawić do ostygnięcia. Zimne przekrawać m/w na pół ostrym nożem z piłką. Na jedną połówkę nakładać czubatą łyżeczkę kremu, przykryć drugą połówką lekko dociskając. Wierzch polać lukrem.