Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 400]

Ciasteczka bananowo - orzechowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasteczka bananowe z orzechami to szybki sposób na zastąpienie ciast sklepowych rażąco niezdrowym z tłuszczem palmowym.

Ciasteczka bananowo - orzechowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasteczka bananowo - orzechowe

 

  • blacha do pieczenia
  • papier do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka bananowo - orzechowe
🔘 Ciasto (13 ciasteczek) : banany obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki, wrzucić do miski i rozgnieść widelcem. Następnie wsypać płatki owsiane, sól, dodać masło orzechowe, orzechy włoskie, krople gorzkiej czekolady, bryzg mleka owsianego (opcjonalnie) i razem wszystko wymieszać, aż do powstania jednolitej masy.

🔘 Z powstałej masy uformować małe ciasteczka i umieścić je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w 160°C / Termoobieg /, lub przez około 25 minut w 180°C / Górne - Dolne żródło ciepła /, albo w frytkownicy beztluszczowej przez około 15 minut w 180°C.
Ciasteczka bananowo - orzechowe
Następnie piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut w 160°C / Termoobieg /.
Ciasteczka bananowo - orzechowe
Ciasteczka umieścić na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka bananowo - orzechowe
Banany wymieszać z resztą składnikow i z powstałej masy uformować małe ciasteczka.
Ciasteczka bananowo - orzechowe
Banany obrać i pokroić na kawałki, wrzucić do miski i rozgnieść widelcem.
Ciasteczka bananowo - orzechowe
Banany powinny być dojrzałe i orzechy włoskie obrane.