Sposób przygotowania:
Trójkąciki drożdżoweI
1. Przygotuj zaczyn: W miseczce roztłucz drożdże, dodaj mąkę, cukier, stopniowo wlewaj mleko, mieszając, aż uzyskasz gładką masę. Odstaw na 15 minut, aby wyrosła.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól. Dodaj jajko, mleko i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto, a następnie odstaw na 1 godzinę, aby wyrosło.
II
3. W międzyczasie przygotuj masę twarogową: Wymieszaj twaróg, jajko, masło, żółtko, budyń w proszku, mleko i cukier mikserem, aż uzyskasz gładką masę.
III
4. Po wyrośnięciu ciasta wyłóż je na oprószony mąką blat i rozwałkuj w kształt prostokąta.
5. Następnie pokrój ciasto na kwadraty i na każdym z nich umieść łyżkę masy twarogowej.
IV
6. Z każdego kwadratu z masą zrób trójkąty i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj każdy trójkąt roztrzepanym białkiem za pomocą pędzelka.
7. Piecz bułeczki w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C.
V
8. Po upieczeniu studź bułeczki, a następnie posyp je cukrem pudrem.
9. Smacznego!
mocsłodkości