Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Trójkąciki drożdżowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Trójkąciki drożdżowe to pyszne, puszyste wypieki, które doskonale sprawdzają się jako słodkie przekąski lub dodatek do porannej kawy. Oto prosty przepis na te aromatyczne trójkąciki:

Trójkąciki drożdżowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Trójkąciki drożdżowe

 

  • Składniki na zaczyn:
  • 40 g drożdży świeżych
  • 200 ml mleka lekko podgrzanego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Składniki na ciasto:
  • 900 g mąki pszennej typ 650
  • 2 całe jajka
  • 80 g masła rozpuszczonego
  • 140 g cukru
  • Szczypta soli
  • Składniki na masę twarogową:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 40 g masła rozpuszczonego
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy
  • 200 g mleka lekko podgrzanego
  • Składniki dodatkowe:
  • 1 białko jajka
  • Cukier puder do posypki

Sposób przygotowania:

Trójkąciki drożdżowe

I

Trójkąciki drożdżowe

1. Przygotuj zaczyn: W miseczce roztłucz drożdże, dodaj mąkę, cukier, stopniowo wlewaj mleko, mieszając, aż uzyskasz gładką masę. Odstaw na 15 minut, aby wyrosła.

2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól. Dodaj jajko, mleko i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto, a następnie odstaw na 1 godzinę, aby wyrosło.

II

Trójkąciki drożdżowe

3. W międzyczasie przygotuj masę twarogową: Wymieszaj twaróg, jajko, masło, żółtko, budyń w proszku, mleko i cukier mikserem, aż uzyskasz gładką masę.

III

Trójkąciki drożdżowe

4. Po wyrośnięciu ciasta wyłóż je na oprószony mąką blat i rozwałkuj w kształt prostokąta.

5. Następnie pokrój ciasto na kwadraty i na każdym z nich umieść łyżkę masy twarogowej.

IV

Trójkąciki drożdżowe

6. Z każdego kwadratu z masą zrób trójkąty i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj każdy trójkąt roztrzepanym białkiem za pomocą pędzelka.

7. Piecz bułeczki w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C.

V

Trójkąciki drożdżowe

8. Po upieczeniu studź bułeczki, a następnie posyp je cukrem pudrem.
9. Smacznego!