Sposób przygotowania:
Wielkanocna baba cytrynowa na oleju i ksylitolicie
Miksujemy białka ze szczyptą soli. Miksujemy żółtka z ksylitolem na puch Przesiewamy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do zmiksowanych żółtek. Dodajemy olej ( rzepakowy ma neutralny smak, a przy tym zawiera wiele cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych) i teraz mieszamy już tylko łyżką. Formę do babki okrągłą z rowkami smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto do formy ( jest lejące jak widać ) Na koniec łyżką lub widelcem wygładzamy ciasto. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Do garnuszka wlewamy wodę i wkładamy miseczkę z czekoladą i mlekiem ( rozpuszczamy w kąpieli wodnej ). Ostudzoną babkę polewamy czekoladą i dekorujemy gwiazdkami żółtymi Wygląda bosko . super smakuje i na stole Wielkanocnym pięknie się prezentuję .
Nina W.
lalunia
Ja tam wcale nie odczułam innego smaku . Za to jest o wiele zdrowszy niż normalny cukier :)