Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Proste ciasto z malinami i likierem tiramisu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto jest niezwykle kruche i delikatne, długo pozostaje świeże, a niewielka ilość likieru tiramisu sprawia, że ciasto nabiera niepowtarzalnego smaku.

Proste ciasto z malinami i likierem tiramisu

Składniki:

Proste ciasto z malinami i likierem tiramisu

 

  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 75 ml likieru tiramisu
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 300 g malin

Sposób przygotowania:

Proste ciasto z malinami i likierem tiramisu

Etap 1:

Proste ciasto z malinami i likierem tiramisu
Z podanych składników utrzeć puszyste ciasto.

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku i dalej ucierać, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie wlać likier i porcjami przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.

Etap 2:

Proste ciasto z malinami i likierem tiramisu
Dodać maliny i delikatnie połączyć z ciastem.

Na końcu wsypać ok. 200 g malin, delikatnie mieszając połączyć z ciastem.

Etap 3:

Proste ciasto z malinami i likierem tiramisu
Piec w temp. 180°C przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).

Keksówkę (wym. 39x11) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Trochę malin również wysypać na wierzch ciasta. Piec w temp. 180°C przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Ostudzić. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem i udekorować resztą malin.