Sposób przygotowania:
Prosty deser marokańskiPomarańczę umyć dokładnie ( najlepiej gorąca wodą ). Zostawić pomarańcze w lodówce by były zimne. Ściąć ,, piętkę " i kroić w grube plastry ( tyle ile potrzeba ) - druga ,, piętka " też zostaje odłożona. Ja proponuję nacinać plaster w jednym miejscu by łatwiej było się ,, wgryźć " w miąższ . Plaster pomarańczy posypać cynamonem , a na to cukrem. Podawać natychmiast. Można też podawać plastry pomarańczy i obok cukier i cynamon tak by każdy przygotowywał sobie deser na świeżo lub posypywać od razu i podawać gotowe. * W wersji marokańskiej raczej nie było by to możliwe ale ja bym każdy taki plasterek pomarańczy przed posypaniem cynamonem skropiła w wersji dla dorosłych kilkoma kroplami pomarańczówki **Myślę, że można również podać w wersji takiej , że pomarańczę obieramy ze skórki i białej błony pod nią ( albedo ) , dopiero pokrojoną w plastry i posypaną cukrem i cynamonem. Wtedy podamy taki deser z widelczykami.
Zobacz przepis na Marokański przysmak >>
edytaha