Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Prosty deser marokański

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pomysł podpowiedziała mi znajoma z fotoforum Garnek.pl -- lilka13 . Z takim deserem zetknęła się w Maroku .

Prosty deser marokański Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prosty deser marokański

 

  • 1-2 duże soczyste pomarańcze
  • cukier brązowy- po 1/2 łyżeczki na plaster
  • cynamon - po 1/6 łyżeczki na plaster

 

Sposób przygotowania:

Prosty deser marokański

Pomarańczę umyć dokładnie ( najlepiej gorąca wodą ). Zostawić pomarańcze w lodówce by były zimne. Ściąć ,, piętkę " i kroić w grube plastry ( tyle ile potrzeba ) - druga ,, piętka " też zostaje odłożona. Ja proponuję nacinać plaster w jednym miejscu by łatwiej było się ,, wgryźć " w miąższ . Plaster pomarańczy posypać cynamonem , a na to cukrem. Podawać natychmiast. Można też podawać plastry pomarańczy i obok cukier i cynamon tak by każdy przygotowywał sobie deser na świeżo lub posypywać od razu i podawać gotowe. * W wersji marokańskiej raczej nie było by to możliwe ale ja bym każdy taki plasterek pomarańczy przed posypaniem cynamonem skropiła w wersji dla dorosłych kilkoma kroplami pomarańczówki **Myślę, że można również podać w wersji takiej , że pomarańczę obieramy ze skórki i białej błony pod nią ( albedo ) , dopiero pokrojoną w plastry i posypaną cukrem i cynamonem. Wtedy podamy taki deser z widelczykami.


Zobacz przepis na Marokański przysmak >>

Prosty deser marokański
Dobrze umytą pomarańczę pokroić w plastry
Prosty deser marokański
Naciąć plasterek by łatwiiej było jeść potem
Prosty deser marokański
Przygotować cukier brązowy i cynamon do posypywania
Prosty deser marokański
Plasterki pomarańczy posypywać cynamonem i cukrem - jeść na bierząco