Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Marokańskie naleśniki z sosem maślano-limonkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Baghrir to pyszne marokańskie naleśniki serwowane głównie na śniadanie, które charakteryzują się tym, że ich powierzchnie pokrywa milion dziurek, w które przenika pyszny sos maślany z nutką limonki, polecam nie tylko na weekendowe śniadania.

Marokańskie naleśniki z sosem maślano-limonkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marokańskie naleśniki z sosem maślano-limonkowym

 

Sposób przygotowania:

Marokańskie naleśniki z sosem maślano-limonkowym
Drożdże rozkruszamy do miseczki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 5-10 minut w ciepłe miejsce aby zaczęły pracować. W misce łączymy ze sobą oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól. Do połączonych sypkich składników wbijamy jajko i dodajemy drożdże wszystko miksujemy dolewając stopniowo wodę. Ciasto ma mieć konsystencję jak na ciasto na naleśniki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.

Skropioną delikatnie tłuszczem patelnie rozgrzewamy, łyżką delikatnie mieszamy ciasto i nakładamy porcję na patelnie. Na naleśnikach zaczną tworzyć się dziurki (tak ma być ) – naleśniki smażymy tylko z jednej strony – gotowe są wtedy kiedy wierzch będzie zastygnięty.

Usmażone naleśniki przenosimy na talerz, a czynności powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta. Na małej patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem miodu i soku z limonki. Kiedy składniki się połączą – sos jest gotowy, Usmażone naleśniki polewamy sosem maślano-miodowym i serwujemy, smacznego. 

PS.2 Przepis pochodzi z jednego z blogów.
Marokańskie naleśniki z sosem maślano-limonkowym
Drożdże rozkruszamy w miseczce łączymy z cukrem i odstawiamy na bok
Marokańskie naleśniki z sosem maślano-limonkowym
Mąkę, wodę ,jajko i rozczyn miksujemy i odstawiamy do wyrośnięcia
Marokańskie naleśniki z sosem maślano-limonkowym
Z ryrośniętego ciasta smażmy naleśniki baghrir
Marokańskie naleśniki z sosem maślano-limonkowym
Na patelni łączymy masło, sok z limonki i miód