Sposób przygotowania:
Marokańskie naleśniki z sosem maślano-limonkowym
Drożdże rozkruszamy do miseczki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 5-10 minut w ciepłe miejsce aby zaczęły pracować. W misce łączymy ze sobą oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól. Do połączonych sypkich składników wbijamy jajko i dodajemy drożdże wszystko miksujemy dolewając stopniowo wodę. Ciasto ma mieć konsystencję jak na ciasto na naleśniki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.
Skropioną delikatnie tłuszczem patelnie rozgrzewamy, łyżką delikatnie mieszamy ciasto i nakładamy porcję na patelnie. Na naleśnikach zaczną tworzyć się dziurki (tak ma być ) – naleśniki smażymy tylko z jednej strony – gotowe są wtedy kiedy wierzch będzie zastygnięty.
Usmażone naleśniki przenosimy na talerz, a czynności powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta. Na małej patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem miodu i soku z limonki. Kiedy składniki się połączą – sos jest gotowy, Usmażone naleśniki polewamy sosem maślano-miodowym i serwujemy, smacznego.
PS.2 Przepis pochodzi z jednego z blogów.
Skropioną delikatnie tłuszczem patelnie rozgrzewamy, łyżką delikatnie mieszamy ciasto i nakładamy porcję na patelnie. Na naleśnikach zaczną tworzyć się dziurki (tak ma być ) – naleśniki smażymy tylko z jednej strony – gotowe są wtedy kiedy wierzch będzie zastygnięty.
Usmażone naleśniki przenosimy na talerz, a czynności powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta. Na małej patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem miodu i soku z limonki. Kiedy składniki się połączą – sos jest gotowy, Usmażone naleśniki polewamy sosem maślano-miodowym i serwujemy, smacznego.
PS.2 Przepis pochodzi z jednego z blogów.
zosiani
Czekoladka 2