anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Książka Kucharska: Jesienne warzywa wprost ze słoika!

Przecier pomidorowy do słoików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zupa lub sos z domowego przecieru smakują zupełnie inaczej niż takie robione z przecieru ze sklepu.

Przecier pomidorowy do słoików Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Przecier pomidorowy do słoików

 

  • pomidory odmiany Lima - 2,5 kg
  • sól kamienna - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Przecier pomidorowy do słoików
Umyte pomidory pokrój na ćwiartki, usuń twarde szypułki i przełóż do dużego rondla. Doprowadź do wrzenia, dodaj sól i cukier i gotuj na wolnym ogniu, aż pomidory zaczną się lekko rozpadać. Zdejmij rondel z palnika. Dość gęste sitko ustaw nad miską i wkładaj do niego porcje ciągle jeszcze gorącej pulpy pomidorowej i przecieraj, najwygodniej jest to robić silikonową szpatułką. Na sitku zostaną nasiona i skórki. Przecier przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć wyparzonymi zakrętkami. Wstaw do garnka z ciepłą wodą i pasteryzuj 15 minut. Pozostaw w garnku do całkowitego wystygnięcia. Następnie przenieś do ciemnej i chłodnej piwnicy.
Przecier pomidorowy do słoików
Umyte pomidory pokrój na ćwiartki, usuń twarde szypułki.
Przecier pomidorowy do słoików
Na sitku po przetarciu pomidorów zostaną tylko nasiona i skórki.
Przecier pomidorowy do słoików
Zimą wystarczy tylko otworzyć słoik i w kilka chwil mieć gotową zupę.