kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

przecier z papryki do szaszłyków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kiedy znudzi się ketchup.

przecier z papryki do szaszłyków

Składniki:

przecier z papryki do szaszłyków

 

  • 3 duże papryki czerwone słodkie
  • 1 łyżka oliwy
  • 2szalotki
  • 1ząbek czosnku
  • 250 ml bulionu

Sposób przygotowania:

przecier z papryki do szaszłyków
Papryki posmarować olejem, włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 st i piec do momentu aż skórka zbrązowieje. Po wyjęciu jeszcze gorące zawijamy w woreczek foliowy, każdą z osobna. Sciągamy skórkę. W międzyczasie pokrojoną szalotkę szklimy na oliwie, dodajemy zmiażdżony czosnek, wkładamy paprykę i zalewamy bulionem. Zagotowujemy, zmiejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 min. Miksujemy lub przecieramy przez sito. Sos powinien być gęsty, nie zsuwać się z łyżki. Do sosu można dodawać dowolne przyprawy.Jest ciekawą odmianą ketchupu. Pasuje do ryb na parze, kurczaka, szczególnie szaszłyków, jako dip.

Tagi:

papryka