Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Przekąski z ciasta filo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie, proste, chrupiące, idealne na szwedzki stół- takie są przekąski z ciasta filo z farszem z sera, szynki i papryki.

Przekąski z ciasta filo

Składniki:

Przekąski z ciasta filo

 

  • 2 arkusze ciasta filo
  • mała czerwona papryka
  • 8 dużych plasterków szynki
  • 12 plastrów sera żółtego
  • ketchup
  • oregano

Sposób przygotowania:

Przekąski z ciasta filo

ETAP 1:

Przekąski z ciasta filo
Na każdym kawałku ciasta ułożyłam 3 plastry sera

Paprykę umyłam i pokroiłam w paseczki.

Każdy blat ciasta filo pokroiłam na 2 prostokąty. Na każdym z nich ułożyłam po 3 plastry sera. Na serze rozsmarowałam warstwę keczupu i oprószyłam go szczyptą oregano.

ETAP 2:

Przekąski z ciasta filo
Na serze ułożyłam plasterki szynki i paseczki papryki

Na każdej porcji ciasta ułożyłam po 2 plasterki szynki i po 6 paseczków papryki.

ETAP 3:

Przekąski z ciasta filo
Ciasto zwinęłam w rulon i pokroiłam go na porcje

Poszczególne kawałki ciasta zwinęłam w ruloniki i pokroiłam je na porcje.

ETAP 4:

Przekąski z ciasta filo
Przekąski piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C

Przekąski ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 15 minut.

Przekąski podałam na ciepło (ale na zimno też są smaczne), udekorowane kiełkami.