Sposób przygotowania:
Kluski śląskie
► Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie tak, by były zwarte, nierozgotowane. Następnie odcedzić i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków, lub zemleć w maszynce. Odstawić do ostygnięcia, odparować. Później ziemniaki ugnieść dłonią w misce i podzielić na 4 równe części ( cwiartki ). Jedną część ( cwiartkę ) wyjąć i odłożyć, powstałe zagłębienie uzupełnić taką samą ilością mąki ziemniaczanej. Następnie wbić jajko, dodać żółtko i odłożoną ( cwiartkę ) ziemniaków, całość posolić i zagnieść na jednolitą, gładką masę.
► Z ciasta oderwać kawałki wielkości kurzego jajka i uformować z nich zgrabne kulki. W każdej klusce wgnieść palcem charakterystyczną dziurkę. Jeśli kluski nie gotujemy od razu, należy je przykryć ściereczką, żeby nie obeschły. Kluski wrzuć na osoloną gotującą się wodę i gotować na wolnym ogniu do ich wypłynięcia. Po wypłynięciu gotować jeszcze przez okolo 5 minut, od czasu do czasu delikatnie wymieszać, aby się nie przykleiły do dann. Kluski wyłowić łyżką cedzakową na talerz.
► Z ciasta oderwać kawałki wielkości kurzego jajka i uformować z nich zgrabne kulki. W każdej klusce wgnieść palcem charakterystyczną dziurkę. Jeśli kluski nie gotujemy od razu, należy je przykryć ściereczką, żeby nie obeschły. Kluski wrzuć na osoloną gotującą się wodę i gotować na wolnym ogniu do ich wypłynięcia. Po wypłynięciu gotować jeszcze przez okolo 5 minut, od czasu do czasu delikatnie wymieszać, aby się nie przykleiły do dann. Kluski wyłowić łyżką cedzakową na talerz.
skuter5