Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 276]

Kluski śląskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kluski śląskie w wielu domach to dodatek do wielu dań, gdzie indziej spożywane samodzielnie – nie powinne być za twarde, nie za miękkie, nie za gumiaste, nie za kleiste.

Kluski śląskie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kluski śląskie

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie
► Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie tak, by były zwarte, nierozgotowane. Następnie odcedzić i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków, lub zemleć w maszynce. Odstawić do ostygnięcia, odparować. Później ziemniaki ugnieść dłonią w misce i podzielić na 4 równe części ( cwiartki ). Jedną część ( cwiartkę ) wyjąć i odłożyć, powstałe zagłębienie uzupełnić taką samą ilością mąki ziemniaczanej. Następnie wbić jajko, dodać żółtko i odłożoną ( cwiartkę ) ziemniaków, całość posolić i zagnieść na jednolitą, gładką masę.

► Z ciasta oderwać kawałki wielkości kurzego jajka i uformować z nich zgrabne kulki. W każdej klusce wgnieść palcem charakterystyczną dziurkę. Jeśli kluski nie gotujemy od razu, należy je przykryć ściereczką, żeby nie obeschły. Kluski wrzuć na osoloną gotującą się wodę i gotować na wolnym ogniu do ich wypłynięcia. Po wypłynięciu gotować jeszcze przez okolo 5 minut, od czasu do czasu delikatnie wymieszać, aby się nie przykleiły do dann. Kluski wyłowić łyżką cedzakową na talerz.
Kluski śląskie
W każdej klusce wgnieść palcem charakterystyczną dziurkę - jeśli kluski nie gotujemy od razu, należy je przyktyć ściereczką, żeby nie obeschły.
Kluski śląskie
Ziemniaki ugotować - przecisnąć przez praskę, lub zemleć - ugnieść dłonią - z ciasta oderwać kawałki i uformować z nich zgrabne kulki.