karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Trójkąty z ciasta filo z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka, pachnąca grzybami przekąska. Może stanowić również zamiennik krokietów np. do barszczu. Można ją też zabrać zamiast kanapek w podróż. Pomysłów jest wiele. Najważniejsze, że jest pysznie.

Trójkąty z ciasta filo z grzybami Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Trójkąty z ciasta filo z grzybami

 

Sposób przygotowania:

Trójkąty z ciasta filo z grzybami
Marchewkę umyć, oskrobać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Tak przygotowaną poszatkować w kostkę albo przecisnąć przez krajalnicę do warzyw. Pieczarki umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać odrobinę lubczyku i posolić. Następnie wrzucić kurki. Cebulę obrać i poszatkować, dodać do grzybów. Dusić do uzyskania miękkości grzybów i cebuli i do momentu odparowania większości płynów. Dalej dodać także marchewkę oraz przyprawy. Gdy masa będzie gotowa, odstawić do ostygnięcia.

Następnie wbić 1 jajko, wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Masa powinna lekko kleić się do palców. Jeśli powstała masa jest zbyt sucha dodać jeszcze słodką śmietanę albo mleko, jeśli zaś zbyt mokra – bułkę tartą. Doprawić wedle potrzeby. Masa musi być mocno doprawiona.

Tak przyrządzone grzyby z marchewką i cebulą zmielić min. dwukrotnie maszynką do mielenia.

Następnie delikatnie wyjąć z opakowania płaty ciasta filo. Każdy płat przecinać wzdłuż dłuższego boku, aby powstały trzy ok. 10 cm długie pasy. Można to robić na bieżąco przy nakładaniu farszu.

Każdy pas ciasta przed nałożeniem farszu posmarować cały od wewnętrznej strony olejem bądź oliwą. Następnie po kolei na końcówkę każdego płata nakładać ok. 1 łyżkę farszu, złapać za kant ciasta i mniej więcej na długość farszu zagiąć je jeden raz, aby stworzyć równe, trójkątne załamanie, następnie znowu zagiąć utworzony trójkąt na taką samą długość dłuższym bokiem ciasta, później ponownie raz dłuższą stroną, a raz krótszą tak, aby farsz z każdej strony miał zawinięte ciasto i nie miał możliwości wypaść. Zawijać do momentu aż skończy się pas ciasta filo. Tak przyrządzony trójkąt posmarować z wierzchu olejem i posypać wedle uznania makiem, sezamem lub czarnuszką. Proces ten powtarzać z każdym pasem ciasta do wykończenia farszu lub ciasta.

Przygotowane trójkąty układać na blasze i piec w temperaturze 190 st. C przez ok. 15 minut.

Jako farsz można również wykorzystać pozostałość z pasztetu grzybowego z warzywami z moich przepisów.
Trójkąty z ciasta filo z grzybami
Ciasto filo jest cienkie i szybko się piecze
Trójkąty z ciasta filo z grzybami
Po przygotowaniu trójkącików należy je zapiec
Trójkąty z ciasta filo z grzybami
Przed nałożeniem farszu, ciasto należy natłuścić
Trójkąty z ciasta filo z grzybami
Pasy filo składamy w trójkąty tak, jak na następnych fotografiach, aż do zakończenia płata
Trójkąty z ciasta filo z grzybami
Trójkąty z ciasta filo z grzybami
Trójkąty z ciasta filo z grzybami
Trójkąty z ciasta filo z grzybami
Trójkąty z ciasta filo z grzybami
Trójkąty z ciasta filo z grzybami