Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Książka Kucharska: Ciasta ze śliwkami

Tarta filo z karmelizowanymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chrupiąca tarta przygotowana na spodzie z ciasta filo z karmelizowanymi śliwkami. To już chyba ostatnie śliwki w tym sezonie :(

Tarta filo z karmelizowanymi śliwkami

Składniki:

Tarta filo z karmelizowanymi śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Tarta filo z karmelizowanymi śliwkami
Płaty ciasto filo przekrój na pół, następnie posmaruj pierwszy płat rozpuszczonym masłem i połóż na nim drugi, który również posmaruj masłem, postępuj tak samo z trzecim i czwartym płatem i z kolejnymi.

Na suchą patelnie wysyp cukier, podgrzewaj go do momentu aż zacznie karmelizować.

Na tak powstały karmel ułóż połówki śliwek, podlej je wodą i dodaj łyżkę masła, całość dopraw cynamonem.

Karmelizowane owoce wyłóż na przygotowane wcześniej ciasto, tartę piecz 35min w 160top.