peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Rożki z ciasta filo z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 34
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kuchnia grecka - Te rożki świetnie nadają się na przekąskę na imprezę ze znajomymi lub jako drugie śniadanie w pracy a ich wykonanie jest naprawdę łatwe.

Rożki z ciasta filo z serem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rożki z ciasta filo z serem

 

  • Na około 34 rożki:

 

  • 180 g fety 12 %
  • 200 g chudego twarogu
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 jaja
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • 1 opakowanie ciasta filo (7 płatów)
  • 100 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Rożki z ciasta filo z serem
Jajka ubijamy, dodajemy pokruszoną fetę i twaróg - składniki mieszamy rozgniatając je widelcem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i pieprz. Ciasto filo kroimy wzdłuż na paski szerokości około 10 cm. (Pracujemy na jednym pasku pozostawiając resztę pod przykryciem aby nie wyschły) Jeden pasek smarujemy oliwą z oliwek następnie w lewym dolnym rogu układamy czubatą łyżeczkę sera. Składamy ciasto w trójkąt i kontynuujemy składanie, tak aby powstał ładny trójkąt - przez cały pasek. Powstały rożek smarujemy oliwą z oliwek i układamy na blasze wyłożonej papierem. Czynność powtarzamy do wyczerpania farszu i ciasta. Rożki pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy na ciepło z ulubionym miksem sałat. Równie dobrze smakują na zimno - świetnie nadają się na drugie śniadanie do pracy.
Rożki z ciasta filo z serem
Etap 1 - Rożki z ciasta filo z serem - po upieczeniu

Tagi:

ciasto