slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Przekąskowe kanapki z kaszy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne kanapki/przekąski podane na zapiekanej kaszy bulgur. Do tego domowy serek z jogurtu greckiego i świeże warzywa. Polecam

Przekąskowe kanapki z kaszy

Składniki:

Przekąskowe kanapki z kaszy

 

  • Kanapki kaszowe:
  • 100 g kaszy bulgur
  • 1/2 łyżeczki soli, pieprzu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartego sera żółtego

 

  • Serek:
  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu

 

  • Oraz:
  • mały zielony ogórek
  • garść kiełków rzodkiewek
  • mała żółta papryka
  • pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

Przekąskowe kanapki z kaszy
Dzień wcześniej mieszamy jogurt z solą i pieprzem oraz przekładamy do sitka. Sitko ustawiamy na pojemniku lub garnku i wstawiamy do lodówki na noc aby odciekł płyn.

Kaszę bulgur gotujemy wg instrukcji z opakowania, studzimy. Do ostudzonej kaszy dodajemy sól, pieprz, jajko i ser oraz mieszamy.

Tortownicę (czy inną blaszkę) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę z kaszy, rozsmarowujemy na grubość ok. 1 cm. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Zapieczoną kaszę wyjmujemy i studzimy. Kroimy w trójkąty.

Warzywa myjemy. Ogórki i paprykę kroimy w plasterki, pomidorki w ćwiartki. Na każdy kawałek kaszy nakładamy porcję serka i układamy plasterki ogórka, pomidorka, paprykę i kiełki rzodkiewek. Podajemy